Hírlevél feliratkozás
Név:
E-mail:
 
Két fő szponzorunk

MOL MagyarországMagyar Villamos Művek Zrt.
 
További támogatónk

Nemzeti Kulturális Alap
 
Webkamera


Élő kép
Általános információk
Eseménynaplónk

Új kiállítások és szoboravató

2011. szeptember 29-én, a Magyar Olajipari Múzeumban új állandó kiállítás nyílt az un. Sulzer gépházban a MOL Nyrt. és a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Szakmai Kollégiuma támogatásával. A kiállítás fotók, tárgyak, termékek, makettek segítségével vázlatosan bemutatja a magyar kőolaj-feldolgozóipar múltját, jelenét, a bonyolult technológiát. A kiállítást Sziva Miklós, a MOL Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójának üzemcsoport vezetője nyitotta meg.
A kiállítást követően dr. Dank Viktor, a MOIM Alapítvány kuratóriumának elnöke felavatta dr. Gráf László vegyész, a hazai olajbányászati kémia megteremtőjének bronz mellszobrát a múzeum szoborparkjában. A szobrot Koplár Katalin szobrász, a MOIM munkatársa készítette.
A szoboravató után dr. Laklia Tibor vegyészmérnök megnyitotta a múzeum új időszaki kiállítását Gráf László munkásságáról, majd dr. Gráf László akadémikus emlékezett édesapjára.

Beszámolok a rendezvényről: Zalai Hírlap, Zalaegerszegi Televízió

 

Játszótér avató

2011. szeptember 15-én délelőtt avatta fel Holoda Attila a MOL Nyrt. Eurázsiai kutatás-termelés igazgatója a múzeumban a MOL Nyrt. támogatásával létesített játszóteret.

Képek a rendezvényrőlA Sphinx benzintől a Dynamic motorolajig - 2010. október 27.

A Magyar Olajipari Múzeum immár hagyományos éves konferenciája 2010. október 27-én került megrendezésre Zalaegerszegen a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézetében a nemrégiben átadott Információtechnológiai és Gazdasági Információs Tudásközpont Nagytermében. A konferencián Velid Dekic a fiumei finomító, míg Miroslav Svatarak és Dániel Zoltán a pozsonyi finomító történetéről tartott előadást. Ezután a két világháború közötti olajiparról hallhattunk egy előadást, majd az Ortaházai zsebfinomítóról szóló előadás következett, s a délelőtti programot Tóth János múzeumigazgató előadása zárta a múzeum gyűjteményeiben fellelhető finomítós anyagról. A délután Dr. Dénes Ferenc a Komáromi Kőolajipari Vállalatról, Dr. Gelencsér László a Zalai Kőolajipari Vállalatról, míg Tar Róbert a Tiszai Finomító történetéről tartott előadást. A konferencia előadásait Kelemen Bélának a MOL csoport hazai és külföldi finomítási tevékenységéről tartott előadása zárta, amely után a hallgatóság lehetőséget kapott arra, hogy az előadóknak kérdéseket tegyen fel. A konferencia zárásaként került bemutatásra a Magyar kőolaj- és földgázipar a XX. században című multimédiás DVD.

A konferencia előadásai
  
 
  
 
  
Kép a konferenciáról
 
 
    
 
 
 
 
 
Idén a Magyar Olajipari Múzeum adott otthont a kétévente megrendezendő közgyűjteményi napoknak. A rendezvényt Pintér László a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke nyította meg, majd Tóth János a Magyar Olajipari Múzeum igazgatój
a köszöntötte a megjelenteket.
A tudományos tanácskozásról beszámolt a Zalaegerszegi Városi Televízió és a Zalai Hírlap is.
 
 
Képek a rendezvény megnyítójáról és a rendezvényről:
 
 
 
 
 
 
Képek az első napról:
 
 
 
    
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Képek a második napról:
  
 
 
 
 
 
 
   
Kapnikbányától Pápua Új-Guineáig
 
2010. augusztus 31-én nyílt meg múzeumunk új időszaki kiállítása a Kapnikbányától Pápua Új-Guineáig avagy egy világjáró geológus térképei című tárlat amely Papp Simon 1300 darabos térképkollekcíójának eddig restauráláson és állagmegóvó kezelésen átesett példányaiból készült.
 
 
További információk a megnyítóról:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A megnyító és a kiállítás képei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Válogatás Papp Simon restaurált térképeiből
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tárgyvásárlás

   
A Magyar Olajipari Múzeum a közelmúltban a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával, 6 tárggyal bővítette a gyűjteményeit. Ezek közül a tárgyak közül egy szivartartó a történeti gyűjteménye került, míg a többi öt a Képző és iparművészeti gyűjteménybe.
A Magyar Olajipari Múzeum ezúton is megköszöni az NKA 100.000,- Ft-os támogatását.
 
  
 
 
 
 
Oldaltérkép|   Impresszum|   Adatvédelem
Ajánlja ismerősének!   |   Nyomtatóbarát