OLAJMUZEUM.HU VAKOK ÉS GYENGÉNLÁTÓK SZÁMÁRA
Kiállítóhelyek

Szabadtéri kiállítási terület, Zalaegerszeg Falumúzeum utca

A Magyar Olajipari Múzeum országos gyűjtőkörű szakmúzeum, melyet 1969-ben alapítottak azzal a céllal, hogy gyűjtse, feldolgozza, kiállításain és kiadványaiban bemutassa a magyarországi szénhidrogénipar több mint száz éves történetét. 1993-ban átvette a Zsigmondy Vilmos Gyűjteményt, azóta nem csak a szénhidrogénipar, hanem a vízbányászat történeti emlékeit is gyűjti, őrzi.
Zalaegerszegen, a több mint 30.000 m2 területű állandó szabadtéri kiállításában a szénhidrogénipar (bányászat, feldolgozás, szállítás) műszaki emlékeivel, állandó kiállító termeiben az iparág technológiai folyamataival, történetével ismerkedhet meg a látogató.
A szabadtéri részen elsősorban a szénhidrogének felkutatásához, a kőolajkutak fúrásához kapcsolódó, a kőolajtermeléssel, továbbá a szénhidrogének feldolgozásával kapcsolatos nagyobb méretű berendezések kerültek felállításra.
A kutatási munkákhoz kapcsolódnak a geofizikai mérőkocsik és a sekélyfúró berendezés.
A kőolajfúrási szakterület komplett fúróberendezések, fúrómotorok, csigasorok, kitörésgátlók, öblítőfejek és mentőszerszámok képviselik. A Lyukbefejezési és kútjavítási munkálatokat végző régi berendezések közül is találhatunk itt néhányat.
A kőolaj és földgáz termelése, szállítása kellékei közül mélyszivattyú himbákat, kútfejszerelvényeket, szeparátort, gázátadó állomásokat, kompresszorokat valamint a kőolajat a finomítók felé továbbító távvezeték első szivattyúállomását tekinthetik meg az érdeklődők.
A feldolgozó ipart, a szabadtéri részen többek között szűrőprések, gépzsírgyártó berendezés, hőcserélők, kazánok, szivattyúk továbbá a termékeket vagonokba töltő úgynevezett „töltőpipa” képviseli.
Az évszázados múltra visszatekintő, a kőolajbányászathoz hasonló technikát alkalmazó magyarországi vízbányászat nagyobb méretű berendezései (fúróberendezések), gépei, eszközei láthatók a szabadtéri kiállítási rész délnyugati felén, lévő területen.
Szoborparkjában - mely folyamatosan bővül - a magyarországi szénhidrogénipar több jelentős személyiségének bronz mellszobra látható.
Az iparbemutató kiállítás célja, hogy a látogatók elé tárja a szénhidrogénipar sokrétűségét, munkafolyamatait, tevékenységének eredményét. Ezt folyamatábrák, fotók, grafikonok, makettek, terepasztal és néhány jellegzetes tárgy, berendezés segítségével kívánja elérni.
Ásvány- és kőzetgyűjteményéből a Kárpát-medence jellegzetes kőzeteit, ásványait (köztük több ritkaságot), kövületeket, továbbá fúrások által felszínre hozott mélységi kőzeteket mutat be.

A kiállításokat mozgáskorlátozottak részben kis segítséggel látogathatják.

Központi épület, Zalaegerszeg, Wlassics Gyula utca 13.

Dr. Papp Simon geológus, egyetemi tanár, akadémikus – akit a magyarországi ipari méretű szénhidrogén-bányászat megteremtőjeként tisztelhetünk – hagyatékából összeállított, életét és munkásságát bemutató emlékkiállítás látható.

Az intézményben a látogatás mozgáskorlátozottak számára nem biztosított.

Bázakerettye, BT-2 mérőállomás

A szénhidrogén-bányászat története Zalában


Bázakerettyén, a BT-2 mérőállomás épületében 2001. május 25-től a Magyar Olajipari Múzeum egy újabb, állandó kiállítása várja az érdeklődőket.
A kiállítás célja, hogy a hazai kőolajbányászat bölcsőjének is nevezett kőolajmező egy megmaradt (és remélhetőleg hosszú ideig megmaradó) létesítményében az odalátogatóknak ízelítőt adjon a dunántúli kőolajbányászat történetéből. A falakon végigvonuló képsor közel egy évszázad történéseit idézi. A tárlókban elhelyezett dokumentumok, posztamensekre rakott tárgyak segítenek az iparág bemutatásában.
A BT-2 mérőállomás jelen hasznosítása szép példája az 1937 óta itt folytatott kőolajtermelés megszűnése utáni jövő építésének.

Buda Ernő emlékszoba

A Buda Ernő-emlékszoba 2OO6. szeptember 21-én nyílt meg a Magyar Olajipari Múzeum filiáléjaként.
Az ott elhelyezett anyag Buda Ernő bányamérnök gazdag és küzdelmes életébe nyújt bepillantást. Tablókon elhelyezett fotók, dokumentumok idézik fel alakját és munkásságát. Láthatóak eredeti használati tárgyai is: a sarokban íróasztala az írógépével,az egyik tárlóban sapkája és apróbb tárgyai. Azon kívül oklevelek, emléklapok és emlékérmek, amelyeket Buda Ernő az olajiparban munkával eltöltött évtizedei elismeréseként kapott.

A kiállításokat mozgáskorlátozottak kis segítséggel látogathatják.

LT-3 tankállomás, Lovászi LT-3 jelű (Lovászi Tankállomás) Műszaki Emlék Kiállítás

Ipartörténeti bemutatóhely az LT-3 tankállomás területén eredeti környezetben és eredeti állapotában.
Az LT-3 tankállomást 1943-ban építették a kútfeji és a lukói szőlőhegy gerinc és a lukói erdő találkozásánál, festői környezetben. A széndioxidos (CO2) művelés bevezetésével (1975) a régi tankállomás technológiai részét teljesen lebontották, csak a kezelőhelyiség, tűzoltóraktár és a víztároló medence maradt meg.
Az új tankállomás területén hármas elrendeződés alakult ki: a gyűjtőrendszer a tartályparkkal, a CO2 és vízbesajtoló központ valamint a kazántelep.
A kutak termelvényének fogadására 40 db kút vezetékének bekötésére alkalmas csőgörényállomást építettek. A különböző irányból érkező kútvezetékek a gyűjtőállomás előtt rendeződnek és egy irányból érkeznek a csőgörényállomásra. A termelt olaj a szivattyúházon keresztül az LT-5 jelű főgyűjtőre került.
A kiállítást mozgáskorlátozottak is látogathatják.

Vecsés: A kőolaj- és földgázszállítás műszaki emlékei

A Magyar Olajipari Múzeum filiáléjaként 1995. június 9-én megnyílt - és azóta is folyamatosan gyarapodó - tárlata a hazánkban, több mint 70 éves múltra visszatekintő csővezetékes szénhidrogén-szállítás berendezéseit, eszközeit, műszereit mutatja be. Az iparág - ma már az egész országot behálózó - vezetékrendszerének fejlődése végigkísérhető az eredeti tárgyakon, maketteken, fotókon és dokumentumokon.

A nagy körültekintéssel készített, s szakmaszeretetet sugárzó kiállításnak a Földgázszállító Zrt. Vecsési Földgázszállító Üzeme ad otthont, s egyúttal nagyszerű lehetőséget kínál szakmai rendezvények kiegészítéséhez és továbbképzések szervezéséhez is.

Az intézményben a látogatás mozgáskorlátozottak számára nem biztosított.